Franse discussie verhevigt
De Franse president Jacques Chirac zei woensdag in Brussel zich niet voor te kunnen stellen dat zijn land de grondwet afwijst. Tegelijk waarschuwde hij dat een dergelijk non negatieve gevolgen zou hebben voor de Franse invloed in Europa.
Chirac was in Brussel om met zijn collega-regeringsleiders te spreken over onder meer de plannen voor liberalisatie van de dienstenmarkt. In Frankrijk bestaat daar veel verzet tegen; Chirac claimde dat de regeling na het overleg geheel zou worden herzien, een overwinning dus voor de president (die overigens in een eerder stadium geen bezwaren had tegen de richtlijn). Andere aanwezigen waren een andere mening toegedaan.
In Frankrijk wordt op 29 mei een bindend referendum gehouden over de grondwet, drie dagen voor het raadplegend referendum in Nederland. Volgens Chirac zal Frankrijk alleen maar winnen met een aanvaarding van het verdrag, dat een vooruitgang zou zijn op economisch en sociaal gebied. De president zei ook veel te verwachten van de sterkere samenwerking op buitenlands gebied.
Uit de gelederen van Chiracs eigen partij UMP komen echter dissidente geluiden. Sommige parlementariërs vrezen de Europese concurrentieregels, die staatssteun verbieden en volgens hen daarmee nadelig zouden zijn voor de ontwikkeling van de Franse industrie. Vanuit de socialistische oppositie klinkt, ondanks het officiële vóór-standpunt van de partij, protest tegen de wijze waarop de grondwet tot stand is gekomen en gewijzigd kan worden: ondemocratisch en vrijwel onmogelijk, aldus een socialistisch senator.
Tegenwind
Ook de economische ontwikkeling zit de voorstanders van de grondwet in Frankrijk dwars. Het nationale bureau voor statistiek presenteerde vandaag een lagere verwachting voor de economische groei. De lage dollarkoers en de hoge olieprijzen zijn slecht voor de Franse industrie. De regering van premier Raffarin probeert de economie te stimuleren met belastingmaatregelen, maar is desondanks zeer onpopulair. Wellicht grijpen kiezers op 29 mei de gelegenheid aan om de regering af te straffen.
toegevoegd: 2005-03-24 23:13:47
rubriek: Landen
home » nieuws » Landen