Meningen over de Europese grondwet
Wie zegt wat. Een verzameling citaten, alfabetisch geordend op de achternaam van de spreker/schrijver.
De nieuwe Grondwet is een stap vooruit. De sociale markteconomie en volledige werkgelegenheid zijn opgenomen als doelstelling van de Europese Unie. Dat gaat verder dan wat in eerdere verdragen staat. De rol van sociale partners en de jaarlijkse sociale top wordt expliciet erkend.
Lodewijk de Waal, voorzitter FNV. Bron: pro-grondwet-site FNV
Als je tegenstemt ben je tegen samenwerking in Europa, zeggen ze, en dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Nee-stemmer, u maakt er een chaos van!, zeggen ze, en dat deugt echt niet.
Marja Wagenaar, ex-lid Tweede Kamer, PvdA. Bron: Met het oog op morgen, 8 mei 2005
En dat bij de voorjaarstop door de Europese Commissievoorzitter de nadruk is gelegd op economische groei, is toch een teken dat in de praktijk sociaal beleid en milieu ondergeschikt zijn.
Josine Westerbeek-Huitink, voorzitter CNV. Bron: http://www.cnv.nl/news/berichten/2005/Mei/EEEVlAVZkkYsFQkBTl.php
Ik betreur het dat milieu in de EU er vaak achteraf bijgesleept moet worden. Maar daarmee staat of valt voor mij niet de betekenis van dit verdrag. Als je tegenstemt, houd je de situatie van de ongeschikte Europese instituties.
Herman Wijffels, voorzitter Sociaal-Economische Raad. Bron: Terra
Volgens de Grondwet verdwijnt straks de zeggenschap over onze grenzen en zullen we lijdzaam moeten toezien hoe landen als Turkije bepalen wie wij binnen moeten laten en wie niet.
Geert Wilders, lid Tweede Kamer als 'Groep Wilders'. Bron: Spits, 12 mei 2005
Nederland is [..] samen met Luxemburg het enige land dat een forse bruidsschat meebrengt naar dit huwelijk. En daarbij als extraatje tevens de zeggenschap over dat opgebouwde kapitaal weggeeft. En dat terwijl we al vijf tot tien procent armer zijn geworden doordat de gulden bewust ondergewaardeerd in de euro is opgegaan!
Kim Winkelaar, woordvoerder platform EU nee. Bron: opiniestuk in Katholiek Nieuwsblad
Minister Bot dreigt dat er een nieuwe oorlog komt als we de grondwet afwijzen. Daar kun je toch alleen maar om lachen en zeggen: laat die oorlog maar komen.
Leon de Winter, schrijver en columnist. Bron: interview in Der Spiegel
Maar de beste reden om op 1 juni 'nee' te stemmen is dat de Nederlandse politiek bij de onderhandelingen voor de Grondwet niet steeds goed heeft opgelet. Op last van de burgers kan die fout worden gecorrigeerd.
Syp Wynia, redacteur Elsevier. Bron: artikel "Waarom nee beter is dan ja", 16 april 2005