Bezwaren natuurbeschermers tegen grondwet

Teveel nadruk op economie, aldus stichting

[document-ikoon]Wij belden met de Stichting Natuurbescherming Nederland, een van de organisaties die vorige week in de prijzen viel bij de toekenning van subsidies. Wat is het bezwaar tegen de Europese grondwet?

Makkelijk was het niet, om een woordvoerder te vinden van de stichting. Het register van de Kamer van Koophandel kent twee stichtingen met de naam Natuurbescherming Nederland. De eerste wist van niets en verkeerde in ruste; de medewerkers ervan houden zich tegenwoordig meer bezig met het redden van olifanten dan met de Nederlandse natuur. Het telefoonnummer van de tweede stichting op de lijst bleek niet te kloppen, maar gelukkig kent men elkaar te Vierhouten zodat we via-via alsnog secretaris Nico Koffeman aan de lijn kregen. Koffeman is bekend van de omroep Nútopia en als woordvoerder van de Faunabescherming.

Landbouw is de baas

De grondwet legt de nadruk vooral op geld verdienen en veel te weinig op natuur en milieu, aldus Koffeman. Om de urgentie van prioriteit voor het milieubeleid te onderstrepen wijst hij op het recente VN-rapport[link naar andere website] waarin gesteld wordt 60% van de ecosystemen op aarde is aangetast en dat we de gevolgen daarvan binnen 50 jaar zullen ondervinden.

Het belangrijkste artikel in de Europese grondwet is voor Koffeman III-227: het 'landbouwartikel' waarin staat dat productieverhoging het doel is van het Europese landbouwbeleid. Er is weliswaar een ander artikel, waarin "behoedzaam en rationeel gebruik van natuurlijke hulpbronnen" wordt nagestreefd, maar volgens Koffeman is dat te slap geformuleerd en ondergeschikt aan het productiegerichte landbouwbeleid. Hij vergelijkt het met de passage in de grondwet over dierenwelzijn: mooi bedoeld maar het mag niet ingaan tegen religieuze en lokale tradities.

Beton

Nieuw is dat milieu-ongunstige beleid niet, erkent Koffeman. Het was al vastgelegd in eerdere Europese verdragen. Maar door het nu in de Europese grondwet te verankeren wordt dat beleid bij wijze van spreken in beton gegoten: het wijzigen van de grondwet zou immers vrijwel onmogelijk zijn.

De stichting vindt de houding van organisaties als Natuur en Milieu te zwak: zij nemen geen duidelijk standpunt in tegen de grondwet en verloochenen daarmee hun achtergrond. De stichting krijgt subsidie van de referendumcommissie voor het maken van radiospotjes tegen de grondwet. Daarnaast wil men het internet gebruiken om tegenstand te mobiliseren. Met een website en een 'sneeuwbalemail' hoopt men de 4 miljoen leden van natuur- en milieu-organisaties vóór 1 juni te bereiken.

Reacties op dit artikel.