Dierenwelzijnclubs draaien propagandaknop open
Onvolledige informatievoorziening viert hoogtij
Diverse organisaties die het welzijn van dieren willen behartigen zijn tegen de grondwet. Ze vermelden echter niet dat de grondwet helemaal niets verandert aan de bestaande praktijk.
Vandaag roept de stichting Dierenrechten Europa op om tegen de Europese grondwet te stemmen: de grondwet zou 'buitengewoon dieronvriendelijk' zijn.
Op de website van de Partij voor de Dieren staat een soortgelijke oproep. Een citaat: "Dierenbeschermingsorganisaties hebben gezocht naar een compromis om ervoor te zorgen dat er toch nog iets in de grondwet zou worden opgenomen over dierenrechten en dierenwelzijn. De uitkomst is dramatisch: met dierenwelzijn moet volgens de Preambule weliswaar rekening worden gehouden, maar daarbij moeten religieuze en culturele tradities gerespecteerd blijven. Dit houdt dus in dat stierenvechten, onverdoofd slachten, eieren rapen [...] en andere vormen van dierenmisbruik nog steeds worden toegestaan, zolang het maar op basis van tradities en gewoonten gebeurt. Deze tekst beschermt de dieren helemaal niet, maar beschermt tradities van mensen."
Op zich klopt dat wel: in de grondwet wordt hier gezegd dat bij het rekening houden met het welzijn van dieren ook gekeken moet worden naar godsdienstige riten, culturele tradities en regionaal erfgoed.
Verder wordt in de grondwet het doel van het landbouwbeleid duidelijk geformuleerd: de productiviteit verhogen en het inkomen van agrariërs garanderen. Geen woord over dierenwelzijn of duurzaamheid.
Niet nieuw
Wat de organisaties echter niet melden is dat die bepalingen niet nieuw zijn. Het zijn letterlijk dezelfde bepalingen die nu al van kracht zijn, vastgelegd in het Verdrag van Amsterdam (protocol over dierenwelzijn) en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (artikel 33, landbouw).
Blijkbaar hoopt men meer tegenstemmers te mobiliseren door verontwaardiging te stimuleren. Dat er helemaal niets verandert als de grondwet niet wordt aangenomen, doet kennelijk niet ter zake.
(We vroegen de Partij voor de Dieren op 18 maart om een reactie, maar hebben tot op heden niets mogen vernemen.)
toegevoegd: 31 maart 2005
rubriek: Referendum in Nederland
home » opinie » Referendum in Nederland
Reacties op dit artikel.