Buitenlandse visies
Nederland in de pers
In steeds meer buitenlandse media verschijnen beschouwingen over het Europees referendum in Nederland. Wij maakten een kleine inventarisatie.
"Whatever the particular reason, the underlying motive seems to be discontent with Europe itself." Aldus een artikel van het persbureau AP in de New York Times van 24 mei. Het mogelijke 'nee' wordt gezien als een draai van 180°: van voorloper in de Europese integratie naar desinteresse in het Europese project.
Het artikel citeert historicus Han van der Horst: "Europe has never been popular. It's always been a product of politicians".
In het Britse opinieweekblad The Economist van 21 mei vergelijkt vaste columnist Charlemagne de situatie in Nederland met die in Frankrijk. "[..] in case of rejection in either France or the Netherlands, pro-constitution forces will be ready with excuses. [..] AS for the Dutch, they are still in the grip of the national angst unleashed by Fortuyn."
In Frankrijk zou vooral weerstand bestaan tegen het ultra-liberale karakter van de grondwet, terwijl in Nederland vooral gewaarschuwd wordt tegen degradatie tot provincie van een superstaat. Ook de recente bezwaren van de regering tegen Nederlandse positie als grootste netto-betaler per capita worden genoemd.
Haags correspondente Barbara Hoheneder van de Oostenrijkse krant Der Standard verklaart (24 mei) de afkeer van de grondwet uit een speurtocht naar de nationale identiteit. Ze constateert dat hoewel de Nederlandse ideeën over economie niet afwijken van de Europese doorsnee, de meeste Nederlanders zichzelf toch duidelijk anders vinden dan andere Europeanen.
Europarlementariër Joost Lagendijk (GroenLinks) wordt geciteerd: hij is ervan overtuigd dat sprake is van een anti-establishment-reflex die sinds de moord op Pim Fortuyn drie jaar geleden de Nederlandse politiek zou beheersen.
Het Britse dagblad The Independent stelt op 22 mei dat de toekomst van premier Tony Blair mede afhangt van de uitkomst van de Franse en Nederlandse referenda. Bij een dubbel nee kan Blair opgelucht adem halen: dan heeft het beloofde Britse referendum geen zin meer. Sterker nog, eigenlijk is voor Blair een Frans 'non' al voldoende, want een enkel "Dutch 'no' could probably be fudged": daar valt wel een mouw aan te passen.
Mochten beide landen echter 'ja' stemmen, dan heeft Blair een probleem: het is onwaarschijnlijk dat de grondwet voldoende steun krijgt in een Brits referendum, en het laatste wat Blair wil is de geschiedenis ingaan als de verwoester van Europa.
toegevoegd: 24 mei 2005
rubriek: Referendum in Nederland
home » opinie » Referendum in Nederland
Reacties op dit artikel.